teakdekken

rassy 1

Teakhout wordt na verloop van tijd groenig en krijgt donkere (soms zwartige) plekken/vlekken, die met normaal schoonmaken niet afdoende verdwijnen en/of snel terugkomen. De oorzaak zijn schimmels en algen, die niet alleen aan de oppervlakte maar ook dieper in het hout zitten. De schimmels openbaren zich ook soms als bruine vlekken. De oorzaak van deze schimmels zijn microscopisch kleine organismen in het relatief vochtige teakhout. Ook krijgt teak te maken met de bekende groene algen, die zich ook dieper in het teak nestelen. Normale schoonmaakmiddelen maken alleen de oppervlakte schoon. BORACOL dringt minimaal 4-5 mm in het teak en verwijdert de organismen. BORACOL is het enige middel waarvan bewezen is (door de jarenlange toepassing) dat het geen schadelijke effecten heeft voor het teak en de hechting van de rubbervoegen aan het teak. En het wordt eenvoudig met kwast of spons aangebracht !
Het wordt al meer dan 10 jaar aanbevolen in de handleiding van de bekende Hallberg Rassy zeiljachten. BORACOL wordt verder o.a. geleverd aan CONTEST Yachts, X-Yachts en Malö.
In 2010 is BORACOL getest in het duitse blad “die Yacht”: het kreeg 5 sterren plus het predicaat “genialer algenschreck” ! (zie de bijlage onderaan deze pagina).

Het laat zich zeer eenvoudig aanbrengen met een spons of kwast. Na een paar uur tot een paar dagen zie je het eerste resultaat: het gevolg van de werking van BORACOL aan de oppervlakte. Na 2-3 weken heeft de dieptereiniging zijn werk gedaan en is er een prachtig egaal schoon dek. En het blijft, door de diepe werking, heel lang mooi. Je hebt geen enkele neiging meer om te gaan schrobben: blijkbaar is de meeste zichtbare verontreiniging het gevolg van schimmels en algen. Behandel daarom eerst met BORACOL en ga niet schrobben.
En omdat schrobben veel slijtage voor teak betekent, voorkomt Boracol slijtage van teak (en van de eigenaar !)

BORACOL tast verf, polyester en rubbersoorten niet aan
BORACOL is een waterachtige vloeistof die de eigenschappen en het uiterlijk van het teak niet aantast: houtkleurig blijft houtkleurig, grijs blijft grijs
BORACOL wordt eenvoudig met kwast of spons aangebracht

Geadviseerd wordt het dek 2x per jaar te behandelen voor langdurig effect.

Gebruiksaanwijzing:
1) wacht tot het droog weer is, maar vermijd te warm weer, omdat het dan te snel verdampt
2) breng het niet aan als het binnen 8 uur gaat regenen, omdat het dan te veel verdund
3) als het dek vuil is, maak het dan eerst schoon
4) giet de BORACOL in een emmer en breng het vervolgens aan met de kwast (goed nat: het moet diep, 4-5 mm, in het teak doordringen)
5) laat het dek drogen tot het nog een beetje vochtig is
6) breng de BORACOL nogmaals aan
7) wacht vervolgens rustig af: het eerste (oppervlakte) resultaat is zichtbaar na enkele uren. Na 2-3 weken is het resultaat optimaal (dieptewerking)

Voor preventieve behadeling is 1 ltr per 4-5 m2 voldoende.
Wanneer er sprake is van veel algen/schimmels is 1 ltr per 2-3 m2 voldoende.